Apneea de somn

Ce stim despre astmul bronsic ?
10 SEP 2014
Astm

Ce este astmul bronsic ?

Astmul este o afecţiune răspândită în rândul populaţiei generale, afectând aproximativ câteva milioane de români. Cel mai frecvent astmul debutează în copilărie, dar poate apare pentru prima dată la orice vârstă – chiar şi la vârste cuprinse între 70 – 80 ani.
Astmul poate evolua către o ameliorare sau poate dispare complet în timpul adolescenţei, dar aproximativ jumătate din copiii cu astm bronşic vor continua să aibă probleme şi la vârsta adultă. Există o tendinţă a astmului de a apare la mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, dar mulţi pacienţi cu astm nu au rude cu această afecţiune.
Astmul este o maladie care la momentul actual nu este tratabilă, însă poate fi controlată şi crizele astmatiforme pot fi uşor prevenite. Majoritatea pacienţilor cu astm care urmează un tratament adecvat, regulat, pot avea o viaţă normală, fără a pierde activităţi şcolare sau zile de lucru, bucurându-se pe deplin de sport sau alte activităţi recreative.

Care este rolul plamanului ?

Pentru a înţelege astmul este necesar să ştim cum funcţionează plămânul pentru realizarea funcţiei respiratorii. Când inspirăm, aerul intră în plămâni, şi permite oxigenului să pătrundă în circulaţia sanguină. Circulaţia sanguină are rolul de a distribui oxigen în toate zonele organismului.
În acelaşi timp, sângele colectează dioxidul de carbon produs în organism şi îl trasportă către plămâni. Plămânii elimină dioxidul de carbon prin aerul expirat. Aerul este vehiculat către şi dinspre plămâni prin intermediul căilor aeriene.

Ce modificari apar in astm ?

La pacienţii cu astm, bronhiile sunt iritabile datorită faptului că acestea sunt însoţite de inflamaţie. Acest lucru îngreunează procesul respirator, aerul fiind expirat şi inspirat cu greutate. Simptomele astmului sunt scurtarea respiraţiei, wheezing şi o senzaţie de apăsare în piept. Acestea apar mai frecvent pe perioada nopţii.

CARE SUNT PRINCIPALELE CAUZE ALE ASTMULUI BRONŞIC?

Deşi cauzele specifice ale astmului bronşic sunt necunoscute, sunt mai mulţi factori care contribuie la apariţia acestuia. Prezenţa unui teren alergic şi vârsta sub 16 ani sunt factori de risc importanţi.

Care sunt factorii agravanti ai astmului ?

De multe ori, astmul prezintă perioade de agravare aparent fără motiv. Există câteva situaţii în care sunt şanse ridicate de declanşare a crizelor de astm:
Viroze respiratorii (ex. gripa). Această agravare poate dura până la 6 săptămâni dacă nu se administrează tratament adecvat.
Alergeni. Cele mai frecvente substanţe la care pacienţii cu astm sunt alergici sunt: polen, praf de casă şi pene. De asemenea, aceşti pacienţi trebuie să evite administrarea de aspirină sau de alte antiinflamatoare nonsteroidiene (ex. ibuprofen).
Exerciţiile fizice, în particular alergarea în aer rece, pot provoca crize de astm. Oricum, astmul provocat de exerciţii fizice poate fi uşor controlat. În concluzie, pacienţii cu astm nu trebuie să evite exerciţiile fizice pentru că acestea au rol în îmbunătăţirea statusului de sănătate a organismului.
Iritanţii, ca fumul de ţigară şi praful şi fumul din atmosferă pot să determine crize de astm destul de frecvent. Emoţiile – furie, anxietate, extaz – pot declanşa un atac de wheezing la unele persoane cu astm. Nu este corect spus că „nervii” sunt cauza atacurilor de astm.
Poluanţii atmosferici, în special cei din trafic, sunt din ce în ce mai implicaţi în deteriorarea afecţiunii astmatice.
Majoritatea medicamentelor se pot administra în siguranţă la pacienţii astmatici.

Copyright ©2014: Netconsult. Site realizat in colaborare cu