Apneea de somn

Neoplasmul bronhopulmonar
10 SEP 2014
Nullam euismod commodo

CANCERUL PULMONAR

Un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar trebuie să fie bine informat asupra afecţiunii sale şi asupra modalităţilor de tratament. Acest pliant are rolul de a răspunde la unele întrebări ale pacienţilor şi a le oferi suport în lupta cu această maladie

CE ESTE CANCERUL PULMONAR ?

Organismul uman este alcătuit din milioane de celule. Acestea se multiplică şi se divid continuu pentru ca celulele „bătrâne” sau „bolnave” să fie înlocuite cu altele tinere. În mod normal, acest proces este unul foarte bine controlat, dar uneori mecanismele de control sunt dereglate. O celulă poate să se dividă necontrolat, producând celule anormale, „canceroase” care împreună vor forma o tumoră sau o infiltraţie.
Care sunt cauzele exacte ce provoacă atât de multe forme de neoplasm pulmonar nu este încă foarte bine elucidat. Este evident însă faptul că tumorile pulmonare sunt mult mai frecvente la pacienţii fumători decât la pacienţii care nu au fumat niciodată. Termenul de cancer pulmonar implică mai multe tipuri de tumori care au, fiecare în parte, diferite opţiuni de tratament. Eficacitatea acestui tratament depinde de cât de evoluat este cancerul (răspândirea în organism) cât şi de celelalte afecţiuni ale pacientului.
Tratamentul se decide şi în funcţie de tipul şi localizarea tumorii de la nivel pulmonar, starea generală a organismului şi opţiunile pacientului.

DECIZIA TRATAMENTULUI

Decizia asupra tratamentului se realizează în urma investigaţiilor detaliate ale pacientului, începând cu simple analize ale sângelui.
Majoritatea cazurilor sunt suspectate iniţial după efectuarea unei radiografii pulmonare. Este absolut necesar să se preleveze probe de ţesut lezional, lucru realizat prin efectuarea unei bronhoscopii sau a unei toracoscopii. Aceste probe de ţesut vor fi examinate în laborator unde se va decela tipul histologic de cancer, necesar pentru stabilirea exactă a tratamentului. Pentru a stabili răspândirea cancerului local sau în alte organe, se va efectua computer tomografie (CT).
Toate testele sunt simple, sigure şi nedureroase şi au rolul de a stabili cu exactitate diagnosticul şi extinderea în organism.

OPŢIUNI DE TRATAMENT

Având în vedere că există variate tipuri de celule canceroase şi tratamentul este specific pentru fiecare în parte.
Iniţial, pacientul este îndrumat către un serviciu de chirurgie toracică în vederea rezecţiei tumorii şi a porţiunilor din jur (dacă are indicaţii de rezecţie). Această intervenţie poate duce la diminuarea capacităţii respiratorii de aceea, în decizia operatorie se va evalua capacitatea plămânului rezidual pentru ca pacientul să nu fie prea dispneic ulterior.
Chirurgia nu oferă garanţia vindecării, însă este benefică în cele mai multe cazuri la pacienţii cu tumori bronho-pulmonare pentru că are avantajul inducerii ameliorării simptomelor.
Unele tumori sunt foarte sensibile la unele medicamente sau la radioterapie care ar putea să distrugă celulele canceroase. Radioterapia este o alternativa terapeutică ce implică tratament cu doze mari de raze X, administrate prin mai multe şedinţe timp de 2-3 săptămâni. Este un tratament lipsit de durere dar se remarca de multe ori reacţii adverse reprezentate de stare generală alterată sau reacţii cutanate, însă unii pacienţi nu prezintă nici una din aceste reacţii.
Radioterapia este o metodă de tratament ce produce beneficii în timp, acţionând asupra ţesuturilor tumorale şi după ce şedinţele de terapie se încheie.
Chimioterapia reprezintă o altă variantă de tratament caracterizată prin administrarea unor medicamente injectabile sau sub formă de tablete, care să reacţioneze specific asupra celulelor tumorale cu distrugerea acestora. Majoritatea pacienţilor suferă reacţii adverse în urma acestui tratament: căderea părului (temporar), reacţii febrile datorate scăderii imunităţii.
Uneori, nu se indică nici un fel de tratament mai ales la pacienţii cu tumori ce au o evoluţie lentă aceştia fiind urmăriţi cu atenţie.

INFORMATII UTILE

Indiferent cum evoluează boala sau tratamentul cancerului bronho-pulmonar, a avea o asemenea afecţiune pune o amprentă asupra vieţii pacientului şi a familiei sale. Important pentru pacient este ca acesta să fie deschis la discuţii legate de ceea ce simte, despre anxietatea şi teama ce pun stăpânire asupra lui, chiar dacă îi este foarte dificil acest lucru. Chiar dacă medicii şi asistenţii sunt foarte ocupaţi, aceştia îşi vor face întotdeauna timp să discute cu pacienţii în această situaţie.
Acest pliant nu poate să acopere toate aspectele legate de cancerul pulmonar (stil de viaţă, dietă etc.) însă, în prezent, există multiple surse de informare pe care pacientul poate să le acceseze pentru a avea informaţii cât mai complete despre propria afecţiune.

Copyright ©2014: Netconsult. Site realizat in colaborare cu