Ce este pneumonia ?

Pneumonia
10 SEP 2014
Nullam euismod commodo

Definitie

Pneumonia/bronhopneumonia este o infecţie ce se localizează la nivelul căilor aeriene şi a ţesutului pulmonar (în special la nivelul alveolelor). In consecinţă, căile aeriene mici (bronşiolele) devin inflamate şi acumulează lichid în lumen. În acest moment intervin celulele albe din organism care luptă împotriva infecţiei, prin migrarea acestora la locul leziunii.
Scopul este de a reda funcţia pulmonară, obiectivul principal al plămânului fiind preluarea din aer a oxigenului şi vehicularea acestuia către sânge şi apoi în tot organismul.

CARE SUNT CAUZELE PNEUMONIEI ?

Există o gamă foarte vastă de microbi (bacterieni, virali, fungi, etc.) care cauzează apariţia pneumoniei. O parte dintre aceştia sunt agenţi infecţioşi comuni, frecvent întâlniţi şi relativ uşor de identificat.
Există de asemenea în unele cazuri, microbi greu de identificat, mai rar întâlniţi care, uneori pot rămâne nedescoperiţi. Aceştia provoacă pneumonii greu de tratat ce se asociază cu multiple complicaţii şi care pot duce chiar la deces.

CATEGORII DE PERSOANE CU RISC DE INFECŢIE PNEUMONICĂ ?I

Oricine poate face pneumonie, chiar şi cei tineri şi sănătoşi.
Cele mai expuse categorii sunt copiii, persoanele în vârstă, fumătorii şi toţi pacienţii ce au trecut printr-o boală de lungă durată mai ales dacă sunt cu apărare imunitară deficitară.

CUM SE TRANSMITE BOALA ?

Anumiţi agenţi infecţioşi, şi în special virusurile, sunt inhalate prin intermediul căilor aeriene superioare şi transmise către plămân. Aceştia sunt vehiculaţi prin aer, au dimensiuni foarte mici (fapt ce favorizează accesul către căile aeriene inferioare) şi provin în special din respiraţia sau strănutul persoanelor deja infectate.
Şi bacteriile pot ajunge în pulmon, dar mai rar datorită dimensiunilor mai mari decât ale virusilor. Acest lucru se realizează la persoanele care inhalează particule de apă sau la pacienţii deja deprimaţi imunitar printr-o infecţie virală.
Există unele tipuri de pneumonii care apar fără o cauză aparentă sau cu agenţi infecţioşi proveniţi din surse neobişnuite. De exemplu, „boala legionarilor” poate fi provocată de contaminarea aparatelor de aer condiţionat sau a duşurilor.

SIMPTOME PRINCIPALE

• Stare generală alterată
• Febră
• Lipsa poftei de mâncare
• Tuse cu expectoraţie
• Dispnee.
Având asemenea simptome este necesar ca pacientul să se adreseze medicului specialist. Există situaţii când poate să apară o durere toracică ascuţită, accentuată de respiraţie, iar radiologic, se evidenţiază un nivel lichidian (pleurezie).

PNEUMONIA LA COPIL

Virusurile sunt cele mai comune cauze de pneumonie la copii, mai ales la copii preşcolari. În general, aceste cazuri nu răspund la tratament cu antibiotice.
Şi bacteriile pot cauza pneumonie la copii însă, de cele mai multe ori, distincţia între infecţia virală şi cea bacteriană este greu de realizat. Dacă este vorba de pneumonie bacteriană atunci de elecţie se administrează tratament antibiotic.
Uneori, pneumonia la copii are o evoluţie trenantă şi este necesară internarea în spital pentru continuarea supravegheată a tratamentului. Rar, este necesară instituirea tratamentului cu oxigen pentru a ameliora funcţia respiratorie a copilului.

TRATAMENTUL

•  Antibioticele reprezintă tratamentul de elecţie al pneumoniilor
 Hidratare cu o cantitate mai mare de lichide decât de obicei
 Ameliorarea durerilor la unii pacienţi
 Evitarea expunerii la frig şi la eforturi fizice excesive.
Majoritatea pacienţilor cu pneumonie pot fi trataţi la domiciliu cu recomandările medicului specialist, dar există situaţii (1 din 6 cazuri) în care este necesară internarea în spital. Evoluţia bolii este de obicei către recuperare completă, însă există situaţii în care persistă o stare de oboseală până la câteva săptămâni.
Din nefericire, un procent mic din pacienţii cu pneumonie gravă încă mor din cauza acestei afecţiuni, studiile actuale îndreptându-şi atenţia către aceste situaţii în vederea îmbunătăţirii terapiei pe viitor.

METODE DE PREVENŢIE ŞI PROFILAXIE A PNEUMONIEI

•  Renunţarea la fumat – persoanele fumătoare au un risc crescut de afecţiuni pulmonare;
 Vaccinare antigripală la începutul sezonului rece – indicată mai ales la pacienţii vârstnici sau cu probleme respiratorii şi mai ales că pneumonia este una din complicaţiile frecvente ale gripei;
 Vaccinare antipneumococică – odată la 5 ani la adulţi şi copii peste 2 ani; protejează împotriva celei mai comune cauze de pneumonie la această grupă, pneumococul (pneumonia pneumococică). Se recomandă şi pacienţilor cu probleme cardiace şi respiratorii cronice.
Vaccinare specifică a nou-născuţilor şi a copiilor sub 2 ani.

Copyright ©2014: Netconsult. Site realizat in colaborare cu